fbpx

Stijlen

In Yoga bestaat er een grote variatie aan uitvoeringsstijlen. Online vind je ook onnoemelijk veel definities van de verscheidene soorten yoga. Ik herinner me nog de dag dat ik besliste om Yoga te gaan doen. Toen ik begon te googelen vond ik zoveel verschillende verwoordingen en omschrijvingen die me eigenlijk een verkeerde indruk nalieten. Dat besef ik nu echter wel. Ik heb mijn stijl gevonden door heel veel verschillende lessen te volgen bij heel veel verschillende leraren.
Ik vind persoonlijk dat je je in de eerste plaats goed moet voelen in de les, bij je teacher en in de ruimte.

Bij Linside onderwijzen we verschillende stijlen. In wat volgt een greep uit de meest voorname stijlen. Hopelijk vind jij op die manier ook je balans.

Vinyasa Yoga – dynamic flow

Vinyasa yoga is een poweryoga die bestaat uit een dynamische flow van bewegingen/houdingen (asanas) die we synchroniseren met de ademhaling. Het vergt een fikse inspanning. We werken hier ook aan onze core. Toch blijft elke les voor iedereen toegankelijk. Er worden telkens opties aangegeven voor elk niveau. (niveau 2)

Gentle Flow – Easy flow

De Gentle flow yoga is gelijkaardig aan de Vinyasa yoga maar hier gaat de flow van bewegingen veel langzamer en zijn de houdingen minder intens. Je bent actief, maar er is meer gelegenheid om in de pose te komen. Er is ook meer tijd om extra aandacht te schenken aan je houding en om meer uitleg en hulp te geven waar nodig. De poses worden op die manier langer aangehouden.Deze les is heel laag drempelig en dus voor iedereen toegankelijk. Met andere woorden, ook uiterst geschikt als je weinig of geen ervaring hebt met yoga.
(niveau 1)

Yin Yoga

Dit is een heel rustige vorm van yoga. De poses worden 3 tot 5 minuten aangehouden en worden allemaal zittend of liggend uitgevoerd. We gebruiken blokken, bolsters en riemen om de houdingen te ondersteunen indien nodig. Hier word vooral gewerkt op de pezen, gewrichten en dieperliggende spieren. Er wordt diep gestretcht om stress en spanningen uit het lichaam te laten en los te laten. Er volgt een diepe ontspanning.

Yin-Yang – Dynamic flow

Combinatie van Vinyasa en Yin

Dit is een combinatie van actie en rust. Persoonlijk heb ik graag een heel pittige les. Dan kom ik helemaal in een meditatieve staat door mij bij elke beweging op mijn ademhaling te concentreren en dit in een vloeiende opeenvolging van poses en Vinyasas. Dit vertegenwoordigt het Yang gedeelte. Maar ik vind het stretchen ook heel fijn. Ik kan er zo van genieten om de spanningen uit mijn lichaam te stretchen. Het heeft me jaren oefening gekost vooraleer ik van een Yin (relaxatie en stretch oefeningen met focus op de ademhaling) les kon genieten. Ik was er gewoonweg te onrustig voor. Ik kon geen uur relaxatie doen. Nu lukt dat ondertussen wel heel goed omdat ik mijn innerlijke rust gevonden heb. Maar dit is wel een reden waarom ik mijn les in twee splits, een deel actie en een deel rust. Zo kan je geleidelijk aan jezelf trainen om een volledig uur Yin te kunnen doen en zo ook je innerlijke rust te vinden.

woensdag, 17 juli 2019